KORE YEMEKLERİ 2
Jajangmyeon (
Siyah fasulye soslu erişte)
Korelilerin
çokça tükettiği bu yiyeceği K-Dramalarda da fazlasıyla görürüz. Ne var ki bu
yiyecek tam olarak Korelilerindir diyemeyiz. Çünkü: İlk olarak Kore’de
bulunan Incheon Chinatown’da ortaya çıkmıştır. Neyse biz açıklayalım yemeğimizi gerisini onlar düşünsün J Şimdi
içerisine
neler koyuyorlar diyorsanız pek alışkın olmadığımız tat karışımları var gelin hem tarifine hem de nasıl yapıldığına bakalım.
Jajangmyeon Tarifi
Malzemeler
400gr Taze
Udon Noodle (veya 200gr kurutulmuş
udon noodle)
1-1.5 Su
Bardağı Dana Eti, Kuşbaşı doğranmış
1 Adet Soğan, Küp kesilmiş
1 Adet
Patates, Küp kesilmiş
1 Adet Kabak,
Küp kesilmiş
2 Avuç
Lahana, Küp kesilmiş
3-4 Adet
Mantar, İnce dilimlenmiş
1 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
1 Tatlı Kaşığı Susam yağı
Marine için:
1 Yemek Kaşığı Mirin
1 Tutam Tuz
1 Tutam
Karabiber
1 Tutam Toz
Zencefil
Sosu için:
4 Yemek Kaşığı Siyah Fasulye Sosu
½ Yemek Kaşığı Esmer Şeker
1.5 Su Bardağı Su
2 Yemek Kaşığı Patates Nişastası
Yapılışı :
Bir kasede kuşbaşı doğranmış etleri mirin, tuz ve karabiber ile iyice harmanlayın. Etlerin marine olması için yaklaşık 10-15 dakika buzdolabında bekletin. Bir diğer kasede ise, 1.5 su bardağı su ile 2 yemek kaşığı patates nişastasını karıştırın ve bir kenarda bekletin.
Ayçiçek yağını wok tavada ısıtın. Siyah fasulye ezmesini ilave edin ve orta dereceli ateşte yaklaşık 3-5 dakika sürekli karıştırarak yumuşamasını sağlayın. Ardından şekeri ilave edin ve 1-2 dakika daha karıştırıp, bir kaseye aktarın.
Wok tavayı
tekrar ısıtın. Marine edilmiş
dana etlerini ilave edin ve orta dereceli ateşte 2-3 dakika boyunca soteleyin. Ardından küp kesilmiş soğan, kabak ve patatesleri ilave edip, 3-5 dakika kadar
sotelemeye devam edin. Son olarak lahana ve mantar dilimlerini ekleyip, yaklaşık 2-3 dakika daha tüm malzemeleri soteleyin.
Tüm
malzemeler piştikten sonra
hazırladığınız siyah fasulye sosunu wok tavaya ilave edin. Orta
dereceli ateşte, yaklaşık 1-2 dakika tüm malzemeleri iyice birbirine karıştırın. Önceden hazırladığınız su ve nişasta
karışımını iki defada wok tavaya dökün. Sos koyulaşana
dek ara sıra
karıştırarak yaklaşık 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Son olarak susam yağını ilave edip, ocağın altını kapatın.
Bir tencerede
yeterli ölçüde su kaynatın. Kaynayan suya udon noodlelarını atın ve üzerinde
yazan talimatlara uygun olarak pişirin.
Ardından
suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. Pişmiş olan noodleları servis tabağına alın.
Hazırladığınız siyah fasulye soslu sebzeli et karışımını noodleların üzerine dökün. İnce
kesilmiş salatalık dilimleriyle süsleyerek, sıcakken servis edin.
Not 1 : Wok
tava bulacağım
diye telaşa girmeyin. Tarifte
öyle verilmiş ama bildiğiniz herhangi bir tavada olur işte.
Not 2 : Mirin
Japon mutfağında daha yaygın kullanılan bir üründür. Bir çeşit pirinç
şarabıdır.
BİLGECE
Kaynakça:
Wikipedia
Asian gurme
yemek.com
Yorumlar
Yorum Gönder