KORE YEMEKLERİ 2

Jajangmyeon ( Siyah fasulye soslu erişte)

Korelilerin çokça tükettiği bu yiyeceği K-Dramalarda da fazlasıyla görürüz. Ne var ki bu yiyecek tam olarak Korelilerindir diyemeyiz. Çünkü: İlk olarak Kore’de bulunan Incheon Chinatown’da ortaya çıkmıştır. Neyse biz açıklayalım yemeğimizi gerisini onlar düşünsün J Şimdi içerisine neler koyuyorlar diyorsanız pek alışkın olmadığımız tat karışımları var gelin hem tarifine hem de nasıl yapıldığına bakalım.

                                  

Jajangmyeon Tarifi

Malzemeler

400gr Taze Udon Noodle (veya 200gr kurutulmuş udon noodle)

1-1.5 Su Bardağı Dana Eti, Kuşbaşı doğranmış

1 Adet Soğan, Küp kesilmiş

1 Adet Patates, Küp kesilmiş

1 Adet Kabak, Küp kesilmiş

2 Avuç Lahana, Küp kesilmiş

3-4 Adet Mantar, İnce dilimlenmiş

1 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı

1 Tatlı Kaşığı Susam yağı

 

Marine için:

1 Yemek Kaşığı Mirin

1 Tutam Tuz

1 Tutam Karabiber

1 Tutam Toz Zencefil

 

Sosu için:

4 Yemek Kaşığı Siyah Fasulye Sosu

½ Yemek Kaşığı Esmer Şeker

1.5 Su Bardağı Su

2 Yemek Kaşığı Patates Nişastası

 

Yapılışı :

Bir kasede kuşbaşı doğranmış etleri mirin, tuz ve karabiber ile iyice harmanlayın. Etlerin marine olması için yaklaşık 10-15 dakika buzdolabında bekletin. Bir diğer kasede ise, 1.5 su bardağı su ile 2 yemek kaşığı patates nişastasını karıştırın ve bir kenarda bekletin.

Ayçiçek yağını wok tavada ısıtın. Siyah fasulye ezmesini ilave edin ve orta dereceli ateşte yaklaşık 3-5 dakika sürekli karıştırarak yumuşamasını sağlayın. Ardından şekeri ilave edin ve 1-2 dakika daha karıştırıp, bir kaseye aktarın.

Wok tavayı tekrar ısıtın. Marine edilmiş dana etlerini ilave edin ve orta dereceli ateşte 2-3 dakika boyunca soteleyin. Ardından küp kesilmiş soğan, kabak ve patatesleri ilave edip, 3-5 dakika kadar sotelemeye devam edin. Son olarak lahana ve mantar dilimlerini ekleyip, yaklaşık 2-3 dakika daha tüm malzemeleri soteleyin.

Tüm malzemeler piştikten sonra hazırladığınız siyah fasulye sosunu wok tavaya ilave edin. Orta dereceli ateşte, yaklaşık 1-2 dakika tüm malzemeleri iyice birbirine karıştırın. Önceden hazırladığınız su ve nişasta karışımını iki defada wok tavaya dökün. Sos koyulaşana dek ara sıra karıştırarak yaklaşık 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Son olarak susam yağını ilave edip, ocağın altını kapatın.

Bir tencerede yeterli ölçüde su kaynatın. Kaynayan suya udon noodlelarını atın ve üzerinde yazan talimatlara uygun olarak pişirin. Ardından suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. Pişmiş olan noodleları servis tabağına alın.

Hazırladığınız siyah fasulye soslu sebzeli et karışımını noodleların üzerine dökün. İnce kesilmiş salatalık dilimleriyle süsleyerek, sıcakken servis edin.

Not 1 : Wok tava bulacağım diye telaşa girmeyin. Tarifte öyle verilmiş ama bildiğiniz herhangi bir tavada olur işte.

Not 2 : Mirin Japon mutfağında daha yaygın kullanılan bir üründür. Bir çeşit pirinç şarabıdır.

BİLGECE 

Kaynakça: 

Wikipedia

Asian gurme

yemek.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar